Z motocyklistami sytuacja jest odwrotna od rowerzystów. Oni dawniej wyróżniali się włączonymi światłami, a teraz się już niczym nie wyróżniają i jest to spory problem. Kto dużo jeździ autem wie, że szybko zmieniający pozycję motor względem samochodu powinien być jakoś widoczny w lusterku, bo bardzo łatwo może zniknąć w martwym punkcie i można mu niechcący zajechać drogę.
światła do jazdy dziennej
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez MorgothZ Twojego posta wynika że jesteś przeciwnikiem świateł, boZamieszczone przez dadrlGdyby światła pomagały, to bym złego słowa nie powiedział.Zamieszczone przez dadrlDodam rowerzystów, motocyklistów ...
Motocyklisci? Czy ja gdzieś pisałem, że mają nie używać? Tyle, że teraz te światła mogą sobie w dupę wsadzić, bu już ich nie widać wśród świateł samochodów, a dokładniej - nie wyróżniają się. Teraz już kapujesz?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlMotocyklisci? Czy ja gdzieś pisałem, że mają nie używać? Tyle, że teraz te światła mogą sobie w dupę wsadzić, bu już ich nie widać wśród świateł samochodów, a dokładniej - nie wyróżniają się. Teraz już kapujesz?
I wiem coś o tym, bo też czasem motorkiem się poruszam ... dramat.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
A zastanowił się ktoś może nad tym. Jadę samochodem, chcę być widoczny włączam światła. Jestem pieszym, idę poboczem, chce być widoczny zakładam odblaskowe opaski, kamizelki, cokolwiek co sprawi żebym był widoczny? To samo tyczy się rowerzystów czy motocyklistów. Ilu z tych wspomnianych 500 zadbało o swoją widoczność? Badał to ktoś?
Idąc w kierunku "nie włączajmy świateł będzie bezpieczniej", wyposażmy lepiej wszystkich kierujących z powrotem w maluchy, trabanty i syrenki, będziemy jeździć wolniej i bezpieczniej.
...a najlepiej w wozy drabiniaste :x
Jeżeli ktoś nie dba o własne bezpieczeństwo "bo mam zajebiaszczą wypasioną kurtkę od Jean Paula Carrefour'a za pierdylion złotych i nie założę na nią wieśniackiej kamizelki czy opaski odblaskowej bo design się popsuje" to sorry...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SevA zastanowił się ktoś może nad tym. Jadę samochodem, chcę być widoczny włączam światła. Jestem pieszym, idę poboczem, chce być widoczny zakładam odblaskowe opaski, kamizelki, cokolwiek co sprawi żebym był widoczny? To samo tyczy się rowerzystów czy motocyklistów. Ilu z tych wspomnianych 500 zadbało o swoją widoczność? Badał to ktoś?
Idąc w kierunku "nie włączajmy świateł będzie bezpieczniej", wyposażmy lepiej wszystkich kierujących z powrotem w maluchy, trabanty i syrenki, będziemy jeździć wolniej i bezpieczniej.
...a najlepiej w wozy drabiniaste :x
Jeżeli ktoś nie dba o własne bezpieczeństwo "bo mam zajebiaszczą wypasioną kurtkę od Jean Paula Carrefour'a za pierdylion złotych i nie założę na nią wieśniackiej kamizelki czy opaski odblaskowej bo design się popsuje" to sorry...
A przecież samochód w dzień bez świateł jest doskonale WIDOCZNY, bo dlaczego miałby nie być? Ludzkie oko przez miliony lat ewolucji zostało dostosowane do tego, aby dobrze widzieć obiekty wielkości samochodu, czy nawet pieszego.
Nie róbmy z ludzi inwalidów na litość boską!
A co do kamizelek to radzę ci założyć taką w 30-stopniowym upale. I jeszcze kask.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlIdąc tym tropem dojdziemy do stanu, gdy każdy, czy to samochód, czy to pieszy będzie miał na dachu/głowie stroboskop i włączony stale klakson, a ci co będą chcieli się wyróżniać, będą mieli lasery.
Ludzkie oko przez miliony lat ewolucji zostało dostosowane do tego, aby dobrze widzieć obiekty wielkości samochodu, czy nawet pieszego.
A co do kamizelek to radzę ci założyć taką w 30-stopniowym upale. I jeszcze kask.
Komentarz
-
-
[quote="dadrl"]Zamieszczone przez Sev...
A przecież samochód w dzień bez świateł jest doskonale WIDOCZNY, bo dlaczego miałby nie być? Ludzkie oko przez miliony lat ewolucji zostało dostosowane do tego, aby dobrze widzieć obiekty wielkości samochodu, czy nawet pieszego.
Komentarz
-
-
Masa ludzi popiera, wystarczy zerknąć na ankiety, gdzie 70-80 % jest przeciwko świeceniu w dzień. A mimo to święcą, pewnie ze strachu przed mandatem. Przynajmniej w ruchu miejskim można to sobie odpuścić, bo i tak na to nikt nie zwraca uwagi. A najważniejsze, nie mrugać ludziom bez świateł, bo to wkurza niesamowicie.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlA co do kamizelek to radzę ci założyć taką w 30-stopniowym upale. I jeszcze kask.Zamieszczone przez Sev...odblaskowe opaski, kamizelki, cokolwiek (...) Badał to ktoś?
Zakładam że w statystykach odnośnie wypadków masz więcej wiedzy ode mnie więc zadałem pytanie, czy badał ktoś ilu z poszkodowanych pieszych czy rowerzystów zadbało o to by być wyraźnie widocznym?
Dla mnie nie jest problemem czy ktoś jedzie na światłach czy nie, nie mam z tym problemu. Włączam swoje światła dla tych co na drogę patrzą spod łokcia, wyprzedzają na trzeciego i uważają że są panem drogi a ten kto jedize wolniej to z kopa i do domu. Widzę też pieszych idących poboczem, JEDEN OBOK DRUGIEGO!! jeszcze w tym samym kierunku co ruch pojazdów, przecież tak się lepiej rozmawia :evil: . Rowerzystów również jadących obok siebie bo przecież patrz punkt wyżej i pijanych w rowach leżących przykrytych rowerem.
Często rowery nie posiadają wymaganego oświetlenia, pobocze nie nadaje się do jazdy i później patrząc w statystyki mówi się że to akurat przez włączanie świateł w dzień. Na ilość wypadków składa się wiele czynników a nie tylko włączanie świateł w dzień. Proszę.....
...statystycznie facet wychodząc na spacer z psem (suką) ma 3 nogi, jedno jądro i jeden jajnik.
Komentarz
-
-
Rzecz idzie w tym kierunku, że Unia Europ. zamierza wprowadzić nakaz sprzedaży nowych aut wyposażonych w światła do jazdy dziennej bodajże od 2012 lub 2013. Również producenci (VAG, BMW, Mercedes) mają w swojej ofercie coraz więcej aut wyposażonych w dzienne światła.
Kolega kilka postów wcześniej napisał:
"Ludzkie oko przez miliony lat ewolucji zostało dostosowane do tego, aby dobrze widzieć obiekty wielkości samochodu, czy nawet pieszego."
Słuszna uwaga, jednak samochody poruszają się z dużymi prędkościami, a światła do jazdy dziennej na pewno pomagają zauważyć wcześniej szybko jadące auto.
Stosowanie świateł krótkich w dzień jest połowicznym rozwiązaniem bo dużo lamp świeci się z pełną mocą i dodatkowo włączone są podświetlenia, żarówki częściej się przepalają (a wymiana żarówki w nowych modelach aut to :x ) i jest większe zużycie energii. Poza tym tradycyjne światła są zaprojektowanie do oświetlania drogi w ciemności, zmierzchu i innych gorszych warunkach prowadzenia, przez co pełnią całkiem inną funkcję niż swiatła do jazdy dziennej. Austria odeszła od tego, a Niemcy, którzy wprowadzili konieczność jazdy w pasach w drugiej połowie lat '70, do tej pory nie wprowadzili jazdy na światłach w dzień.
Stąd światła do jazdy dziennej wydają się być dobrym rozwiązaniem, bo powodują, że pojazd może być wcześniej zauważony (oświetlają auto a nie drogę), nie przepalają się i zużywa się mniej energii. Jedyny minus to tyle, że na pewno podnosi to koszt produkcji samochodu o kilkadziesiąt Euro. Choć z drugiej strony będzie to rekompensować częstszą wymianę żarówek.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftKolejni przeciwnicy kaskow na rowerze.
Widzialem kilka takich przypadkow kiedy brak kasku przyczynil sie do powaznego urazu glowy.
A to ze 30'C to trzeba krecic szybciej, zeby oplywajace powietrze chlodzilo glowke
[ Dodano: Sro 21 Lip, 10 12:43 ]
Zamieszczone przez dragsterRzecz idzie w tym kierunku, że Unia Europ. zamierza wprowadzić nakaz sprzedaży nowych aut wyposażonych w światła do jazdy dziennej bodajże od 2012 lub 2013.
[ Dodano: Sro 21 Lip, 10 12:46 ]
Zamieszczone przez SevCzytasz ze zrozumieniem czy jesteś ślepo zapatrzony w swoje przekonania?
Zakładam że w statystykach odnośnie wypadków masz więcej wiedzy ode mnie więc zadałem pytanie, czy badał ktoś ilu z poszkodowanych pieszych czy rowerzystów zadbało o to by być wyraźnie widocznym?
Rowerzysta w dzień jest wyraźnie WIDOCZNY, jeżeli samochody nie używają świateł.
Prezentujesz myślenie: najpierw dam ci w ryja, a potem sam martw się, żebyś drugi raz nie dostał.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlMaicroft napisał/a:
Kolejni przeciwnicy kaskow na rowerze.
Widzialem kilka takich przypadkow kiedy brak kasku przyczynil sie do powaznego urazu glowy.
A to ze 30'C to trzeba krecic szybciej, zeby oplywajace powietrze chlodzilo glowke
A ja widziałem takie, w których kask (wprawdzie narciarski) przyczynił się do urazu głowy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez dadrlMaicroft napisał/a:
Kolejni przeciwnicy kaskow na rowerze.
A ja widziałem takie, w których kask (wprawdzie narciarski) przyczynił się do urazu głowy.
Although you might not want to leave your protective gear at home, just know that if you do, drivers will be a lot more scared of hitting you.
Nie wszystko jest takie proste jak ci się wydaje.
Komentarz
-
-
dadrl, Przyjacielu uprawialem ten sport, widzialem rozne urazy
W tym artykule jest jedna ciekawa sprawa: jak jedzie pijany srodkiem drogi, albo kobieta na wsi to kierowcy omina ich szerokim lukiem, jak jedzie ktos kto wyglada na pewna osobe na dwoch kolach to przejada na cm obok niego - i tu sie zgadzam z autorem tego artykulu.
Mimo wszystko konczy, ze lepiej miec kask na glowie niz go nie miec podczas wypadku.
BTW Starlem sie kiedys z samochodem osobowym na skrzyzowaniu. Mialem kask akurat na glowie i mam sie dobrze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlKtóre mają dać się wyłączyć BEZ UŻYCIA NARZĘDZI.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftdadrl, Przyjacielu uprawialem ten sport, widzialem rozne urazy
Zamieszczone przez MaicroftW tym artykule jest jedna ciekawa sprawa: jak jedzie pijany srodkiem drogi, albo kobieta na wsi to kierowcy omina ich szerokim lukiem, jak jedzie ktos kto wyglada na pewna osobe na dwoch kolach to przejada na cm obok niego - i tu sie zgadzam z autorem tego artykulu.
Mimo wszystko konczy, ze lepiej miec kask na glowie niz go nie miec podczas wypadku.
BTW Starlem sie kiedys z samochodem osobowym na skrzyzowaniu. Mialem kask akurat na glowie i mam sie dobrze.
Ale innych do tego nie zmuszaj.
Komentarz
-
-
dadrl, Ciekawe gdzie ten sport uprawiasz, bo sorry, ale do ZADNYCH zawodow nie wystartujesz bez niego. I jeszcze inne ciekawe obostrzenia, ale wiesz lepiej niz ja, wiec nie bede mowic.
No chyba ze jazda wokol stawu, aby okazac jaki to mega sprzet mamy przed laskami. :lol:
Zycze gumowych kamieni :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dadrlZamieszczone przez SevCzytasz ze zrozumieniem czy jesteś ślepo zapatrzony w swoje przekonania?
Prezentujesz myślenie: najpierw dam ci w ryja, a potem sam martw się, żebyś drugi raz nie dostał.
To tyle z mojej strony dziękuję za ... powiedzmy dyskusję.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftdadrl, Ciekawe gdzie ten sport uprawiasz, bo sorry, ale do ZADNYCH zawodow nie wystartujesz bez niego. I jeszcze inne ciekawe obostrzenia, ale wiesz lepiej niz ja, wiec nie bede mowic.
No chyba ze jazda wokol stawu, aby okazac jaki to mega sprzet mamy przed laskami. :lol:
Zycze gumowych kamieni :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sro 21 Lip, 10 14:22 ]
Zamieszczone przez SevNie odpowiadasz na pytanie. Jeżeli nie wiesz, napisz nie wiem i nie unoś się bo takim komentarzem tylko siebie stawiasz w złym świetle i utwierdzasz innych w przekonaniu że jesteś kimś kto wie lepiej i tylko jej racja jest słuszna. Więcej dystansu i luzu a czasem dostrzeżesz coś więcej niż własną ideologię.
To tyle z mojej strony dziękuję za ... powiedzmy dyskusję.
Powiem więc prościej: nie interesuje mnie ilu..., bo takie rozważania byłyby tylko usprawiedliwieniem patologii, jaką jest nakaz jazdy na światłach w dzień.
Rowerzysta, pieszy, każdy normalny człowiek ma prawo oczekiwać, że jest w dzień WIDOCZNY, bo nie żyje na Księżycu ani na Marsie tylko na Ziemi, gdzie widoczność w dzień jest naturalną sprawą od milionów lat.
Chcesz jeszcze bardziej obrazowo? To wprowadźmy prawo pozwalające na gwałcenie kobiet na ulicy, a ja będę liczył te, które nie zadbały o to, żeby ich nie zgwałcono.
Może wśród nich będzie ktoś z twojej rodziny, a może będzie w tej drugiej grupie. Na pewno nie chciałbyś się przekonać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez dadrlWidziałeś kiedyś biegacza w kasku? LOL
Idac tym tokiem rozumowania, to czemu nie biegasz w sandalach.
Chyba nie twierdzisz, że kask polepsza wyniki?
Komentarz
-
Komentarz